Елена Розберг
07.04.2023

Операторът Даниел Ландин и режисьорката Кейт Краг пред Елена Розберг: Изкуството трябва да задава въпросите, които инак не се задават

Как киното се справя с проблемите на човеството през последните 10 години?

Има ли опасност т.н. политкоректност в киното да замести истинските художествени критерии?

Какво е бъдещето на изкуството в света на изкуствения интелект?

С какво се отличава музикалното видео през последните години?

Кой ще дойде на мястото на гигантските групи като AC DC, Metallica и Rolling Stones, след като те си тръгнат? 

Всички тези въпроси вълнуват оператора Даниел Ландин и режисьорката Кейт Краг, които гостуват в най-новия епизод на подкаста "Елена Розберг представя: Личности и страсти". 

Ландин е едно от най-ярките операторски имена, чиято работа е свързана с някои от най-големите звезди на нашето време - oсвен че е оператор на Джонатан Глейзър и е снимал всички шоута на модната икона Александър Маккуин, е снимал клипове на The Rolling Stones, турне на Пол Маккартни, почти всичко на Бьорк, Мадона, Radiohead, Massive Attack, Дейвид Боуи и други.

Кейт Краг е британска режисьорка, известна с късометражните филми "Черупка" (2002) и "Огнен пръстен" (1990). "Атомен" (2023), който бе представен на "София Филм Фест 2023", е първият й  пълнометражен игрален филм. Кейт казва, че макар нейните изразни средства да са други, музиката винаги е играла голяма роля за нея и дори я използва като отделен и независим "образ" в творбите си. 

Откривате ни в каналите на Radiocast в YouTube, Spotify и Apple Podcasts